tiistai 31. tammikuuta 2023

Ruotsalaista ääriymmärtämistä

Kiitos jälleen MC Tsuhnaa avustavalle kääntäjällemme.

SVT:n näkökulma: "Riski, että ammuskelevat lapset traumatisoituvat"

Ruotsin Valtiollinen televisio valitsi SVT:lle ominaisen näkökulman, kun mediajätti kertoi Tukholman jengisodasta tällä viikolla. Haastattelimme nimittäin lapsipsykologia, joka varoittaa, että 14-vuotiaat ampujat saattavat voida huonosti.

Erikoispsykologi Maria Bragesjö varoitti psykologisista seurauksista lapsille ja nuorille, jotka osallistuvat rikollisuuteen ja altistavat muita hyökkäyksille.

Raportissa hän teki myös selväksi, että tukholmalaisilla on "riski" menettää nämä nuoret asukkaat jo varhain elämässään mielenterveysongelmien vuoksi.

– Monet käyttävät sen sijaan huumeita ja alkoholia pehmentääkseen sitä. Tiedämme myös, että itsemurhien ja masennuksen riski kasvaa, Bragesjö sanoi SVT:lle.

Hän huomautti, että stressi ja kuolemanpelko voivat aiheuttaa suoranaisia sotavammoja, kuten lapsisotilailla.

Bragesjö uskoo, että jengisotaan liittyvät PTSD-diagnoosit (traumaperäiset stressihäiriöt)tulevat lisääntymään.

Monet rikoksen traumatisoimat ihmiset eivät halua hakea apua, koska he pelkäävät usein poliisia. Asiantuntijan mukaan tämä voi lisätä masennuksen ja itsemurhan riskiä sekä huumeiden ja alkoholin käyttöä.

Lähde.

8 kommenttia:

 1. Älä sinä ihminen hämmästy, kummastele vaan...Mitäpä tuohon osaa muutakaan sanoa. Kun ei osaa oikein "a siantuntijakaan"
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on.
  Rikollisella on aina niin paha olla, hänellä on ollut ja nykyään on vielä kesken niin vaikea lapsuus.
  Ei saa rangaista, vaan pitää antaa runsaasti vierihoitoa, rintaruokintaa ja pillua.
  Rikosten uhreista ei tarvitse välittää pätkääkään, he ovat vahvoja ja menestyviä;
  jos he kärsisivät, silloinhan hekin olisivat rikollisia!

  Taas olisi Spede-vainaa saanut hyvää materiaalia Naisen Logiikka -sketseihin.

  VastaaPoista
 3. Naisen logiikkaapa hyvinkin. Ja siinä unohtuu aina se rikoksen kohde. Niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu vaan kun sillä urilla ei ole niin kauniita ja kosteita ruskeita silmiä, eikä pusuhuulia rullalla. Sitä paitsi moniosaaja osaa melkein puhua ja oppii kivjoja temppujakin.

   Poista
 4. Pidän sinänsä PTSD:tä aivan todellisena diagnoosina, jota traumatisoituneiden sotilaiden ohella voi tavata myös vaikka paskaan paikkaan joutuneista poliiseista, palomiehistä, ensihoitajista, pahaan onnettomuuteen joutuneista, liki hengiltä rääkätyistä koulukiusatuista... Yms jne. Joten enpä todellakaan hykertele asialle noin sinänsä. Tämä blogistin esiin nostama esimerkki vaan taisi olla melko heikko lenkki asian tapetille nostamiseksi, ja (vaikka aivan aamen asiantynkää olisikin), kuihtuu tässä asiayhteydessä lähinnä kiusaantuneseen myötähäpeään...

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä kyllä nähdäkseni epäilty traumaperäisen stressihäiriön olemassaoloa saati vähätelty sitä.

   Poista
 5. Kaverilta tuhopoltettiin autotalli atarin toimesta.
  Tekijä oli/on persaukinen sosiaalipummi, joten ei tullut korvauksia oikeuden tuomiosta huolimatta. Mutta nyt tämä pyromaani perikin suuret summat menehtyneelta isältään, joten uhrit lompsivat ulosottovirastoon asianmukaista perimisapua saadakseen.

  No voi ja että! Koska te ette ole uusineet vaatimustanne ajoissa niin saatavanne ovat vanhentuneet. Yksikään viranomainen ei tosin katsonut velvollisuudekseen ilmoittaa, että rikosuhrin on tämä tehtävä aina viiden vuoden välein. Tuo pyro-atari sen sijaan on kaiken aikaa saanut valtion kustantamana henkilökohtaista oikeus- ja sosiaaliturva-apua/neuvontaa.

  -Tvälups-

  VastaaPoista
 6. Tvälups: Tuo kuvaa hyvin virkakoneistoa.

  Qroquius Kad: Joo, ei vähätelty. Ihmeteltiin vaan ruotsalaisten – ja joo, myös suomalaisten – prioriteetteja.

  VastaaPoista