maanantai 10. lokakuuta 2022

YK:n ja Googlen yhteinen tiedotuskampanja: "Me omistamme tieteen".

Käännetty Samnytt-julkaisusta. Kiitos taas kääntäjälle.


YK:n maailmanlaajuisen viestinnän johtaja Melissa Fleming ilmoitti viime viikolla, että YK on tehnyt yhteistyötä useiden suurten teknologiayritysten kanssa torjuakseen väärää tietoa Covid-19:stä ja ilmastonmuutoksesta. Yksi näistä yrityksistä on Google, jonka hakukone lajittelee nyt osumia sen perusteella, että ”YK omistaa tieteen”. YK:n ”absoluuttisista totuuksista” poikkeavat ilmastoa ja ilmastonmuutosta koskevat löydökset eivät saisi näkyä hakutuloksissa.

Melissa Fleming oli aiemmin YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n päätiedottaja, ja tässä tehtävässä hän on kunnostautunut turvapaikka-aktivistina kirjoittamalla kirjan ”Toivo – Doaan pako Ruotsiin”. Nykyään hän on YK:n globaalin viestinnän osaston propagandajohtaja.

Uudessa tehtävässään Fleming on ottanut tiukan kannan siihen, mitä tietoja pitäisi olla kansalaisten saatavilla ja mitä ei. Hänen mukaansa tavoitteena on ”torjua disinformaatiota”. Flemingin mielestä on erityisen tärkeää puuttua asiaan ja valvoa tiedonkulkua erityisesti covidin ja ilmaston osalta.

Tämän työn lähtökohtana on, että YK katsoo, että sillä on yksinomainen toimivalta ja oikeus päättää, mikä on totta ja mikä ei. Jos esimerkiksi YK:n ilmastonmuutospaneelilla on näkemys jostakin ilmastokysymyksestä, sitä olisi pidettävä ainoana pätevänä näkemyksenä, ja kaikki siitä poikkeavat näkemykset olisi luokiteltava disinformaatioksi.

Viime viikolla Fleming ilmoitti, että hänen toimiessaan globaalin viestinnän johtajana YK aloittaa tiiviin yhteistyön johtavia hakupalveluja ja sosiaalisen median alustoja ylläpitävien suurten teknologiayritysten kanssa. Yhteistyön tavoitteena on valvoa, mitä tietoja maailman kansalaiset saavat käyttöönsä.

Flemingin mukaan tätä ei pitäisi nähdä sensuurina vaan palveluna kansalaisille, jotka pitäisi saada vakuuttuneiksi siitä, että se on heidän omaksi parhaakseen. "Me omistamme tieteen ja mielestämme se on jotain, minkä maailman tulisi tietää", YK:n maailmanlaajuinen viestintäpäällikkö totesi.

Tällaista esitettiin Maailman talousfoorumin (WEF) järjestämässä paneelikeskustelussa, joka oli yksi ”vaikutus kestävän kehityksen edistämiseksi”-nimellä kulkevista kokouksista. WEF:ää on toistuvasti kritisoitu siitä, että se on foorumi, jolla valtaapitävät ohjaavat poliittista päätöksentekoa pois demokraattisesta kansanvallasta ja kohti elitistisemmän teknokratian ohjausta.

Keskustelun aikana Fleming selvitti, mitä vaikutuksia YK:n ja Googlen yhteistyöllä on:

– Jos esimerkiksi googletat ’ilmastonmuutos’, niin saat hakutulosten alkuun kaikki mahdolliset YK:n lähteet.

Aloite yhteistyöstä Googlen kanssa tehtiin sen jälkeen, kun YK:n virkamiehet olivat ”järkyttyneitä nähdessään, että kun googlasimme sanan ’ilmastonmuutos’, saimme uskomattoman vääristynyttä tietoa alkuun”.

YK on myös aiemmin ollut tekemisissä Googlen kanssa, saadakseen jälkeenpäin poistettua hakutuloksia, joista ei maailmanjärjestön käytävillä pidetä. Nyt se aikoo kuitenkin mennä askeleen edelle ja olla ”paljon ennakoivampi”, jotta ei-toivottuja hakutuloksia ei näkyisi lainkaan.

Google ei ole ainoa foorumi, jolla YK nyt tehostaa toimiaan ”disinformaation torjumiseksi”. WEF:n paneelikeskustelussa Fleming mainitsi myös TikTokin, jossa on jo käynnissä vaikutuskampanja, jolla pyritään varmistamaan, ettei nuori sukupolvi, joka on siellä vahvimmin edustettuna, saa ”väärää” käsitystä ilmastosta ja covidista.

YK on palkannut omat ”asiantuntijansa”, jotka ovat luoneet TikTokiin tilit ja omistautuvat kokopäiväisesti levittämään sitä, mitä maailmanjärjestö katsoo, että nuoren sukupolven pitäisi pitää totena ja valheena, faktana ja vääränä tietona. Fleming jatkoi, että sen vaikuttajatallissa on myös suosittuja niin sanottuja vaikuttajia, joihin se tietää monien nuorten luottavan.

– Monet sosiaalisen median käyttäjät luottavat vaikuttajiin enemmän kuin suoraan YK:lta tulevaan tietoon – ja heillä on valtava kannattajakunta, Fleming selitti.

On olemassa lakeja ja määräyksiä, jotka edellyttävät, että vaikuttajat ovat avoimia sen suhteen, milloin kaupalliset toimijat maksavat heille tuotteen tai palvelun mainostamisesta. Flemingin viestistä ei käynyt ilmi, sovelletaanko samaa avoimuutta, kun vaikuttajat mainostavat YK:n ilmastopaneelia.

Keskustelun aikana Fleming kehotti myös kaikkia yhteiskunnan sektoreita seuraamaan YK:n esimerkkiä ja ”tulemaan paljon aktiivisemmiksi” vaikuttamaan kansalaisiin ”oikeaan” suuntaan.

Mats Dagerlind


4 kommenttia:

 1. "Flemingin mukaan tätä ei pitäisi nähdä sensuurina vaan palveluna kansalaisille, jotka pitäisi saada vakuuttuneiksi siitä, että se on heidän omaksi parhaakseen"

  Tuossahan se totalitaristien ässä on. 'Me tiedämme mikä on hyväksi sinulle, paremmin kuin sinä itse.' Tämä kortti lyödään pöytään aina viimeisenä, kun muut keinot on jo koeteltu. Kuka nyt voisi vastustaa tahoa, joka ajattelee sinun parastasi, jopa rakastaa sinua?

  YK pitäisi uudistaa perusteellisesti. Mikäli se ei onnistu, sen voisi lakkauttaa kokonaan.

  https://www.youtube.com/watch?v=dIVZ5ssWB-o
  Linkissä 'Safe and effective: A second opinion' -dokumentti, missä myös sivutaan tätä Googlen roolia nykymaailmassa. Google toimii sensorina aiheissa, mitkä ovat kiistanalaisia ja se näyttää asettuvan 'virallisen' totuuden puolelle.

  maallikko

  VastaaPoista
 2. Ai että tuo täysin hampaaton keskustelukerho ja kaikkien urkkijoiden kunkku jotenkin 'omistavat' tieteen? Mölömpää väitettä ei ole useinkaan kuultu. Tiede on oleellisesti "systemaattinen pyrkimys luoda, rakentaa ja organisoida tietoa." (Tieteen termipankki). Kuinka kukaan tai mikään taho voisi omistaa tällaisen pyrkimyksen? Voivathan ne pyrkiä rajoittamaan ja estämään hankitun tiedon levittämistä - ja niinhän ne tekevätkin, vaihtelevalla menestyksellä. Näljäisimpia muotoja tästä ovat googlen hakutulosten järjestelty ja tarkasti valikoitu esittäminen. Mutta pakkokos sitä kenenkään on googlea käyttää? Paljon parempia on olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistaako YK tieteen? Mistä lähtien? Perustamisestaan saakkako?
   Ei ainakaan YK:n peruskirjassa niin sanota.
   Enkä sitä paitsi edes tiennyt enkä olisi osannut arvata, että tieteelläkin on tai edes voi olla omistaja. Mutta ehkä niin jonkin kansainvälisen sopimuksen mukaan todella on.
   Jos silläkin ylipäänsä pitää olla jokin omistaja, YK:n itsensä sijasta sellaiseksi sopisi edes hieman paremmin yksi sen erityisjärjestöistä, UNESCO. Sehän nimenomaan on myös tiedejärjestö, mihin S niin kuin Science sen nimessäkin viittaa. (Vai voiko sillä edes olla omaa omaisuutta, jonka se itse omistaa eikä YK?) Mutta siinäkin tapauksessa tuntuisi vähintäänkin oudolta, että tieteellä ylipäänsä on omistaja.

   Poista
  2. Kiitos kommentoijille osuvista huomioista.

   Poista