sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

IQ-pioneeri Richard Lynn on kuollut

 

IQ-pioneeri Richard Lynn on kuollut

21. heinäkuuta 2023

Älykkyystutkimuksen uraauurtava brittiläinen psykologi Richard Lynn on kuollut, kertoo VDare. Lynn tunnetaan muun muassa tärkeistä havainnoistaan eri rotujen välisistä geneettisistä älykkyysosamääräeroista. Richard Lynn oli psykologian professori Ulsterin yliopistossa ja uranuurtaja älykkyyden mittausmenetelmien kehittämisessä ja parantamisessa.

Hänen työnsä tällä alalla edisti tarkkojen ja luotettavien älykkyystestien kehittämistä, joita on sittemmin käytetty laajoissa tutkimuksissa ympäri maailmaa.

Lynn tutki älykkyyden merkitystä ihmisen käyttäytymisen ja suorituskyvyn eri osa-alueilla. Hänen tutkimuksensa vaihteli älykkyyden vaikutuksesta koulutukseen ja työsuoritukseen sen suhteeseen sosiaalisiin ja taloudellisiin tekijöihin.

Kansainvälisten tutkimustensa avulla Richard Lynn auttoi valottamaan eroja eri kansojen keskimääräisessä älykkyydessä. Hän kirjoitti yhdessä edesmenneen suomalaisen professorin Tatu Vanhasen kanssa kiitetyt kirjat IQ and the Wealth of Nations (2002) ja IQ and Global Inequality (2006).

Lynn ja Vanhanen pystyivät osoittamaan, että maan keskimääräisen älykkyysosamäärän ja sen taloudellisen menestyksen välillä on vahva korrelaatio. Koska älykkyysosamäärä määräytyy suurelta osin geenien perusteella, se antaa synkän kuvan kolmannen maailman maiden mahdollisuuksista kehittää vauraita yhteiskuntia.

Tuoreemmissa tutkimuksissa hän on myös osoittanut, että maiden sisällä on merkittäviä älykkyysosamääräeroja, esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Italian ja Espanjan välillä, mikä voidaan selittää sillä, että näiden maiden eteläosien väestössä on suuri osuus arabimaailmasta peräisin olevia geenejä.

Richard Lynn on joutunut ankaran hyökkäyksen kohteeksi liberaalivasemmiston taholta. Sen sijaan, että hänen tutkimuksessaan olisi tuotu esiin puutteita, hyökkäyksissä on keskitytty leimaamaan hänet "rasistiksi" tai muuksi vastaavaksi ja pyritty poistamaan hänet asemastaan.

Vuonna 2018 Ulsterin yliopisto peruutti hänen emeritusarvonimensä opiskelijoiden vaatimuksesta, jotka syyttivät häntä "rasistiseksi ja seksistiseksi".

Richard Lynn kuoli hiljaisesti 17. heinäkuuta, kertoo hänen ystävänsä Edward Dutton. Hän oli 93-vuotias.

Lähde.

Kiitokset jälleen kääntäjällemme.


4 kommenttia:

 1. Levätköön rauhassa, kepeissä mullissa. Oli yksi ehkäpä viimeisiä oikeita tiedemiehiä. Mies joka uskalsi sanoa miten asiat ovat, eikä miten niiden toivotaan olevan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä. Syyllistyi Vanhasen kanssa nykymaailman suurimpaan syntiin. Eli totuuden puhumiseen.

  VastaaPoista
 3. Käyköhän tässä nyt samoin kuin professori Mauno Jokipiin kuoltua:
  kun tämä suomalaisen SS-pataljoonan ansiokas kronikoitsija meni manan majoille, alkoivat hänen työtään paskoa itseään historioitsijoiksi kutsuvat poninhäntäpoitsut julistaen suomalaispataljoonan miehet sotarikollisiksi natsisteiksi.

  Jos Jokipii eläisi, hän pyyhkisi hiiret pois pöydältään hyppimästä.
  Eipä silti, että hänen tarvitsisi:
  hänen eläessään suomalaisten SS-miesten natsittelijat olivat aika hiljaa ja poninhäntäpoitsut pidättivät hengitystään.

  Alkaakohan nyt siis Lynnin työn paskominen ja mitätöinti pelkkänä silkkana rassismina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mahdollista, tosin se loanheittohan alkoi jo aikaisemmin.

   Poista