torstai 23. kesäkuuta 2022

Laskekaa ne fogelit, för helvete

Käännösjuttu Ruotsista talvelta mutta sopii näin keskelle kesääkin. Kiitokset kääntäjälle.


EU-päätös: Metsänomistajien on laskettava jokainen lintu ennen hakkuita

 20. helmikuuta 2022

EU:n uudet tiukemmat vaatimukset aiheuttavat ongelmia ruotsalaisille metsänomistajille. Nyt on laskettava aivan jokainen metsässä oleva lintu ennen kuin saa luvan hakkuille. Uusi vaatimus ei nauti metsänomistajien suosiota.

Ruotsin Metsähallitus julkisti uudet vaatimukset 10. helmikuuta. Tämä sen jälkeen, kun Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa annettujen uusien ennakkoratkaisujen mukaan maa- ja ympäristötuomioistuin on pakottanut soveltamaan ympäristölakia ja lajiensuojeluasetusta tiukemmin.

Vaatimukset edellyttävät, että metsänomistajien on itse tarkkailtava suojeltuja eläimiä – mutta ei siinä vielä kaikki. Nimittäin lain mukaan kaikki olemassa olevat linnut lasketaan suojelluiksi.

Metsänomistajien mielestä se on mahdotonta

Arvostelijoiden joukossa on metsänhoitaja Svarte Swartling, joka kertoo Expressenille, että uudet vaatimukset tarkoittavat, että hänen on tehtävä huhti-kesäkuun välisenä aikana vähintään kolme lajiselvitystä, jotta Metsähallitus antaa hänen hakata mitään metsästä.

Hän saa ilmoituksen luvasta viranomaisilta aikaisintaan heinäkuussa – vaikka hän jo nyt päättäisi haluavansa suorittaa hakkuita.

Ruotsin metsähallitus ymmärtää metsänomistajien turhautumisen ja johto on pääosin samaa mieltä kritiikistä.

Maaseutuministeri Anna-Caren Sätherberg (S) korostaa, että vaatimusten takana on EU-tuomioistuin ja sanoo, että asia tulee nyt olemaan hallituksen ykkösprioriteetti.

Teksti Mira Aksoy

*

Koskahan meillä? Joka tapauksessa MC Tsuhna toivottaa hyvää juhannusta.

2 kommenttia:

 1. Hyvä kun kirjoitit asiasta ja kyllä, se on Suomeenkin tulossa, jos se kerran Ruåtsissa jo on.
  Asia liittynee EU:n biodiversiteetti strategiaan. Ötököitten ja muiden laskemisen voisi välttää ottamalla ns.varovaisuusperiaate käyttöön. Siinä ajatuksena on, ettei konttorityönä lyödä sukkana leimikkoa tyvilahoon korpikuusikkoon, vaan se tutkitaan. Muut alueet voi käsitellä normaalin käytännön mukaan.

  Toinen vaihtoehto onkin tuo kaikkien alueiden tutkiminen, jossa taas ei ole hitonkaan järkeä. Turhaan kiusataan metsänomistajia, haaskataan rahaa ja resursseja.

  Viime syksynä MTK vastusti lausunnossaan varovaisuusperiaatetta ja ensimmäisenä tuli mieleen, etteivät miettineet aivan loppuun saakka.
  Pikkusen kannattaisi ennakoida ja yrittää nähdä kulman taakse.
  Hiukan v***tti, kun kyseisen tahon pitäisi meikäläisenkin etuja ajaa.

  Tietysti laskeminen voi johtua kesäleimikosta, joka on tarkoitus hoitaa lintujen pesimisaikaan. Siitä taas voi sanoa, että siirtää hakkuuta parilla kuukaudella.

  MC Tsuhnalle Juhannuksen toivotukset ja kiitokset kirjoituksista. Ilo lukea.

  VastaaPoista
 2. MC Tsuhna kiittää Anonyymiä hyvistä lisäyksistä ja toivottaa myös oikein hyvää juhannusta.

  VastaaPoista