maanantai 13. kesäkuuta 2022

9500 vuotta

Laitetaan tähän vaihteeksi aivan epäpoliittinen mutta hyvin mielenkiintoinen juttu. Kiitos taas MC Tsuhnaa avustavalle kääntäjälle. Jutun kohde saattaisi sanoa että älkää alaikäiset tulko neuvomaan.

Maailman vanhin puu on ruotsalainen – ja kasvaa edelleen

Neljätoista vuotta sitten Uumajan yliopiston tutkijat löysivät puun Fulufjälletistä, Älvdalenin kunnasta Taalainmaalta. Puu osoittautui useita tuhansia vuosia vanhaksi, ja sitä pidetään maailman vanhimpana. Tutkijat nimesivät puun Tjikko koiran mukaan, joka heillä oli mukana matkallaan, kun he löysivät kuusen. Puun iän vuoksi sille annettiin myös lisänimi, ja sitä kutsutaan nyt nimellä "Vanha Tjikko".

Uppsalan yliopiston tutkijoiden uudet DNA-tutkimukset osoittavat, että ensimmäiset kuuset saapuivat Etelä-Ruotsiin jo 14 700 vuotta sitten, pian sen jälkeen kun viimeisen jääkauden jäät olivat alkaneet vetäytyä. Vanha Tjikko on hieman nuorempi. Hiili-14-analyysien avulla tutkijat pystyivät määrittämään kuusen iäksi noin 9500 vuotta, mikä tekee siitä maailman vanhimman tunnetun puun.

Noin 10 000 vuotta sitten koko nykyinen Ruotsi oli jäästä vapaa. Vanha Tjikko alkoi todennäköisesti kasvaa ensimmäisten kuusten leviämisen loppuvaiheessa.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että kuusi seurasi jääpeitteen reunaa ja vaelsi pohjoiseen", tutkija Laura Parducci kertoi Research & Progress -lehdessä.

Kasvaa puurajan yläpuolella

Kuuset ovat aina pysytelleet noin 1 000 metrin korkeudella olevan puurajan alapuolella. Vanha Tjikko kuitenkin rikkoo normin ja seisoo ylpeänä karulla vuorenjyrkänteellä yli sata metriä puurajaa korkeammalla. Syynä on jääkautta seurannut maan kohoaminen.

– Kun Vanha Tjikko alkoi kasvaa, se oli paljon nykyistä matalammalla. Mutta kun kuusi on kerran juurtunut, se on kestävä ja selviytyy puurajan yläpuolella. Tämä johtuu osittain siitä, että kuuset lisääntyvät juuriversojensa kautta", Parducci sanoo.

Vanha Tjikko kasvaa edelleen

Parducci ja hänen kollegansa julkaisivat Nature Communications -tiedelehdessä artikkelin, jossa he kertoivat löytäneensä Fulufjälletin alapuolella kasvavista kuusista samoja geenejä kuin Vanha Tjikko on. Nykyään sen runko on vain viisi metriä korkea, mutta juuriston mittaukset osoittavat, että kuusi on 9550 vuotta vanha. Mikään nykyisin elävän puun ulkoinen osa ei ole niin vanha kuin 9500 vuotta, mutta geneettisesti puu on täsmälleen sama yksilö kuin silloin, kun se ensimmäisen kerran versoi.

Tutkijat ovat myös myöhemmin löytäneet Pohjois-Ruotsin ja Keski-Ruotsin vuoristoalueilta noin 20 puuta, jotka kaikki ovat yli 8 000 vuotta vanhoja, kertoo Sciencenorway.

Alkuperäinen kirjoitus.

2 kommenttia:

  1. On tuossa puulla myös tuuriakin mukana ollunna, ei ole mikään ulkopuolinen kaatanut nurin tai joku tehnyt nuotiovärkkiä siitä ..

    -jpt-

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Ja toivotaan että puu saa olla rauhassa jatkossakin.

    VastaaPoista