sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Etnistä lisää koululaitoksessamme

MC Tsuhnaan otti yhteyttä eräs opettaja jonka tiedämme järkeväksi ja asialliseksi henkilöksi. Opettaja kertoi meidänkin tuntemasta käytännöstä eli oppilaitoksissa jaetaan lukuvuoden loputtua stipendit luokan parhaille oppilaille. Siis parhaille. Niille, joilla on paras keskiarvo. Joskus saatetaan jakaa stipendejä mm. parhaasta englannin kielen osaamisesta jne. Ihan hyvä ja kannustava käytäntö.

Nyt se parhaan oppilaan määritelmä on ns. etnisesti uudistettu eli kyseisen opettajan koulussa oli eräällä luokalla toki suomalaisia oppilaita joilla oli lähes kympin keskiarvo. Mutta kuka saikaan luokan stipendin? Vastaus: etnisesti edistyksellinen oppilas, jonka keskiarvo oli kolme numeroa heikompi kuin parhaitten pottunokkien.

Herättääkö kyseinen käytäntö suomalaisia oppilaita opiskelemaan entistä ahkerammin? Vai herättääkö se heissä halun muuntautua ulkonäöltään nykyisen positiivisen diskriminaation mukaiseksi?



3 kommenttia:

 1. Kuka päättää, kenelle se stipendi annetaan? Ilmeisesti ei ainakaan tuo tuntemasi opettaja. Rehtoriko siitä päätti, vai jokin erityinen stipendilautakunta? Vai äänestettiinkö siitä esimerkiksi opettajainkokouksessa?

  VastaaPoista
 2. Ehkäpä etnisesti edistyksellinen sai stipendin, koska oli nostanut omaa suoritustasoaan nelosesta seiskaan?
  Sehän on jo melkoinen suoritus se.

  VastaaPoista
 3. Stipendikäytännöthän vaihtelevat kunnittain. Kyseinen opettaja ei ollut myöntämässä palkintoa. Emme kerro yksityisyyden suojan vuoksi sen tarkemmin. Etnisesti edistyksellinen taisi saada stipendin koska hän on etnisesti edistyksellinen. Onhan meillä Suomessa jo ulkomaalaisten uhriutujien ammattikunta.

  VastaaPoista