maanantai 25. huhtikuuta 2022

Uusi EU-lainsäädäntö tukahduttaa verkon vaihtoehtomedian

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen illalla uuden digitaalisia palveluja koskevan EU:n lain.

23. huhtikuuta 2022

Uusilla säännöillä EU haluaa pakottaa tietotekniikkajätit poistamaan internetistä vallanpitäjien kritiikin, maahanmuuttopolitiikan kritiikin ja EU:n jäsenvaltioiden koronapakotteita koskevan kritiikin. Kokonaisuus on kuitenkin käynnistetty "vihapuheen ja disinformaation" vastaisena lakina, kertoo AP.

Lainsäädäntöpaketti, jota kutsutaan digitaalisia palveluja koskevaksi laiksi (DSA), hyväksyttiin yöllä komission ja Euroopan parlamentin välillä tehdyn sopimuksen jälkeen, kertoo Ruotsin radion Ekot.

Paketti perustuu vuonna 2020 laadittuun raporttiin, joka koskee "disinformaation" ja "propagandan" eli EU:n hallituksiin ja niiden politiikkaan kohdistuvan kritiikin torjuntaa digitaalisessa mediassa.

Raportin mukaan vaihtoehtoisten tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median yhdistelmä uhkaa EU:n kansalaisten perusoikeuksia.

"Eri lähteistä peräisin olevien, vaikeasti todennettavien uutisten massiivinen levittäminen ja sosiaalisen median ja viestipalvelujen kasvava rooli vaikuttavat kielteisesti EU:n kansalaisten perusoikeuksiin", Euroopan parlamentti kirjoittaa mietinnössä.

Mietinnössä todetaan myös, että "Euroopan parlamentti tuomitsee salaliittoteoriat", joiden tarkoituksena on mustamaalata EU:ta ja sen toimintaa, ja että esimerkiksi kriittinen journalismi EU:n jäsenvaltioiden koronarajoituksia kohtaan voi lopulta johtaa äärioikeistolaisuuteen ja rasismiin:

"Parlamentti korostaa Covid-19-kriisin yhteydessä, että äärioikeistolaiset ja populistiset ryhmät ja poliitikot ovat käyttäneet pandemiaa koskevaa väärää tietoa ja sensaatiohakuisia mediaraportteja myös hyökätäkseen vähemmistöryhmiä vastaan ja edistääkseen maahanmuuttovastaista retoriikkaa, mikä on lisännyt rasistista ja muukalaisvihamielistä vihapuhetta ja syrjintää."

Vallanpitäjien suojelua on nyt tarkoitus parantaa ja suurille tietotekniikkajäteille on asetettu tiukempia vaatimuksia vaihtoehtoisen journalismin leviämisen rajoittamiseksi. Tämä on ajatus Euroopan parlamentin ja EU-maiden eilen illalla sopimien uusien internetin "pelisääntöjen" taustalla.

Säännöillä pyritään poistamaan internetistä niin sanottu vihapuhe ja disinformaatio eli tiedot, jotka eri tavoin kyseenalaistavat EU:n vallankäytön ja erityisesti maahanmuuttoa ja korruptiota koskevat asiat. Valtaa käyttävien naisten suojelua pidetään erityisen tärkeänä.

"Julkisissa tehtävissä toimivat naiset, mukaan lukien poliitikot, toimittajat ja naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta taistelevat aktivistit, ovat yhä useammin verkkokiusaamisen ja verkkoväkivallan ensisijainen kohde", muun muassa näin todetaan raportissa.

Auttaakseen jäsenvaltioita uuden lainsäädännön täytäntöönpanossa EU on perustanut uuden elimen, Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen, jonka tehtävänä on auttaa jäsenvaltioiden viranomaisia ja poliittisia päättäjiä tunnistamaan "disinformaatio" ja "vihapuhe".

Käännetty Friatider-lehdestä. Suuri kiitos kääntäjälle.


2 kommenttia:

 1. Tässä linkki dokumenttiin:

  Proposal for a
  REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
  on a Single Market For Digital Services (Digital Services Act) and amending Directive 2000/31/EC

  https://www.europarl.europa.eu/RegData/docs_autres_institutions/commission_europeenne/com/2020/0825/COM_COM(2020)0825_EN.pdf

  Tuohon ei pystyne kukaan perehtymään. Ehkä komissiossa työskentelee veijareita, jotka pilailevat normikansalaisten kustannuksella luoden täysin järjettömiä direktiivejä ja lakitekstejä. Koska kukaan ei jaksa perehtyä näihin ehdotuksiin, ne menevät läpi kaikissa portaissa. Kukaan ei nouse seisomaan ja sano, että "tässä ei ole mitään järkeä". On helpompaa olla uskovinaan. Saa pitää virkansa.


  "EU haluaa pakottaa tietotekniikkajätit poistamaan internetistä vallanpitäjien kritiikin, maahanmuuttopolitiikan kritiikin ja EU:n jäsenvaltioiden koronapakotteita koskevan kritiikin."

  Tässähän on porsaanreikä. Vallanpitäjien, maahanmuuttopolitiikan ja koronapakotteiden kehuminen ei ole kiellettyä. Kehumisen ja kannattamisen voi tehdä niin, että se toimii päinvastoihin lukijoiden, katsojien ja kuulijoiden aivoissa. Siis muodollisesti oikein kirjoitettu kehu saa aikaan saman efektin kuin avoimesti esitetty kyseenalaistaminen, arvostelu tai pilkka.

  Metsäkulman Murre

  VastaaPoista
 2. Kiitokset Metsäkulman Murrelle lisäyksestä. Voi olla, että tuollainen Keijo Kaarisateen tyyppinen kommentointi lisääntyy.

  VastaaPoista