lauantai 19. lokakuuta 2024

Sosiaalidemokraatit kopioivat Ekerothin 13 vuotta vanhan lakiehdotuksen – käynnistävät suurena aloitteenaan

 

Magdalena Andersson (S) / Kent Ekeroth (SD) / Jengirikolliset Kuva: Fanni Uusitalo / Suomen valtio / poliisi

Sosiaalidemokraatit kopioivat Ekerothin 13 vuotta vanhan lakiehdotuksen – käynnistävät suurena aloitteenaan

Sosiaalidemokraatit haluavat ottaa käyttöön ”ruotsalaisen mafialain”, joka perustuu amerikkalaiseen Ricon malliin, jota ruotsidemokraatit ehdottivat jo vuonna 2011 ja ovat sen jälkeen kamppailleet saadakseen sen läpi – joka vuosi. Magdalena Andersson kuitenkin väittää, että tämä on sosiaalidemokraattien ehdotus ja että aloite osoittaa, että puolue on askeleen edellä muita puolueita ratkaisuillaan jengirikollisuuden torjumiseksi. Uudessa haastattelussa Kent Ekeroth (SD) kommentoi sosiaalidemokraattien kopiointia hänen lakialoitteestaan.

”He ovat röyhkeitä”, hän sanoo Riksille.

Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Magdalena Andersson ja kansanedustaja Teresa Carvalho (S) pitivät viime viikolla lehdistötilaisuuden siitä, miten Ruotsissa pitäisi taistella jengirikollisuutta vastaan S:n politiikan avulla. Anderssonin mukaan jengirikollisuus on nähtävä kansallisena kriisinä - ”vähän kuin pandemia”.

S-puolueen johtaja hyökkäsi myös hallitusta ja ruotsidemokraatteja vastaan, jotka hänen mukaansa eivät ole onnistuneet torjumaan jengirikollisuutta kahden vuoden aikana, jonka he ovat olleet vallassa.

– ”Jengirikollisuuden otteen murtaminen yhteiskunnasta vaatii täysin uutta lähestymistapaa”, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Sosiaalidemokraatit ehdottavatkin, että Ruotsi ottaisi mallia Yhdysvaltojen niin sanotusta Rico -lainsäädännöstä, jossa rikollisverkostoihin kuuluvia henkilöitä asetetaan kollektiiviseen rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tämä mahdollistaisi sen, että hallitseviin johtajiin voitaisiin puuttua ja heidän omaisuutensa voitaisiin myös takavarikoida.

Kopioitu SD:ltä

Tämä ehdotus ei kuitenkaan ole sosiaalidemokraattien eikä mikään uusi viime vuoden ehdotus, kuten Magdalena Andersson väitti.

Uudessa haastattelussa Youtube-kanava Riksille Ekeroth sanoo, että sosiaalidemokraatit eivät olleet lainkaan kiinnostuneita lakiesityksestä, jonka nimi on Osallistuminen rikollisjärjestöön (DIKO).

– ”Me esitimme tämän vuonna 2011 ja sitten vuosien varrella kehitimme näitä ehdotuksia joka vuosi ja joka vuosi esitimme sen. Joka vuosi kaikki sanoivat ei - eivät vähiten sosiaalidemokraatit.

Ekerothilla on teoria siitä, miksi sosiaalidemokraatit toimivat näin ja kopioivat SD:n lakiesityksen.

– ”Luulen, että he tekevät näin, koska he pääsevät siitä pälkähästä. Ei ole kauan siitä, kun kuulimme sosiaalidemokraattien sanovan, että he ovat aina kannattaneet tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Naurattaisi, ellei se olisi niin surullista.

– Ongelma on se, että he ovat häpeämättömiä, kun he tekevät näin, koska he pääsevät aina pälkähästä. Jos katsotte tiedotusvälineitä, niissä ei juurikaan kerrota siitä, että olemme ajaneet tätä asiaa kolmentoista vuoden ajan.

Samnytt on tällä viikolla ottanut yhteyttä sosiaalidemokraatteihin saadakseen lisätietoja käänteestä, mutta puolue välttelee kysymyksiä.

LÄHDE

Tekstin kirjoittaja

Simon Kristoffersson

Kiitokset jälleen kääntäjälle.